EURO 2024 Absolútna rarita v našej skupine! Za akých okolností Slováci postúpia do osemfinále? (2024)

Gólová radosť slovenských futbalistov v zápase proti Ukrajine Zdroj: SITA/AP/Andreea Alexandru

BERLÍN - Slovenskí futbalisti sú pred záverečným zápasom v základnej fáze proti Rumunsku v najvyrovnanejšej skupine celých ME.

Po pondelkových zápasoch je už jasné, že im stačí na postup aj remíza, ktorá by posunula ďalej i Rumunov. Do osemfinále však môže za určitých okolností ísť aj zdolaný tím. Úvodný výkop stretnutia je na programe v stredu o 18.00 h vo Frankfurte.

Prvýkrát v histórii kontinentálneho šampionátu nastala situácia, keď majú všetky tímy v základnej skupine po dvoch zápasoch rovnaký počet bodov (3). Slováci sú momentálne tretí, o skóre pred Ukrajinou a víťazstvo im zabezpečí prvé dve priečky v "éčku". Pokiaľ sa zvyšný zápas medzi Ukrajinou a Belgickom skončí remízou alebo vyhrajú "červení diabli", Slováci sú na prvom mieste.

V prípade triumfu Ukrajiny postúpia ďalej z druhého miesta. Pokiaľ "sokoli" remizujú, budú tretí a v tabuľke tretích tímov skončia s určitosťou pred trojbodovými Maďarmi a dvojbodovými Chorvátmi. Prehra im bude s najväčšou pravdepodobnosťou stačiť len v prípade triumfu Ukrajiny.

Slováci i Rumuni však odmietajú myšlienku hrania na remízu. Tím Francesca Calzonu chce priniesť Slovensku premiérovo dve víťazstvá na veľkom turnaji. Rumuni vyhrali naposledy viac ako zápas na takomto podujatí na MS 1998, kde postúpili do osemfinále.

Galéria fotiek (2)Zdroj: SITA/AP/Martin Meissner

"Sme radi, že sme zvládli prvý zápas, no neteší nás ten druhý. Chceme vyhrať každý duel a teraz vieme, že musíme niečo vylepšiť a zmeniť," povedal ohľadom stretnutia s Rumunmi stredopoliar Juraj Kucka.

Na remízu nechce hrať podľa útočníka Valentina Mihailu ani jeho tím: "Hráč ani tím nemôžu ísť do zápasu s myšlienkou remizovať. Ak to bude 0:0 v 91. minúte a remízou sa kvalifikujú oba tímy, tak možno. Nechcem však kalkulovať."

Mihaila nastúpil v prvom zápase proti Ukrajine (3:0) až v 62. minúte, proti Belgičanom (0:2) bol v základe. Na ľavom krídle hral na úvod Florinel Coman. Na slovenskej strane sa zmeny v zostave neočakávajú.

Otázny bol post ľavého obrancu, kde mal Dávid Hancko náročný úvodný zápas proti Belgicku (1:0). V ďalšom dueli s Ukrajinou (1:2)navyše striedal, keď padol na trávnik bez kontaktu so súperom. Podľa spoluhráčov i realizačného tímu však absolvoval magnetickú rezonaciu a je v poriadku.

Slováci a Rumuni sa stretnú prvýkrát od augusta 2013, keď odohrali prípravný zápas v Bukurešti (1:1). Dokopy sa stretli doposiaľ sedemkrát, v ostrých zápasoch štyri v kvalifikácii na ME 1996 a 2000. Lepšiu bilanciu majú jasne Rumuni, ktorí vyhrali tri zo štyroch ostrých zápasov so skóre 10:3 a Slovákom doposiaľ nepodľahli v súťažnom ani v prípravnom zápase.

Belgičanom stačí remíza, Ukrajine nemusí

Futbalistom Belgicka bude v stredajšom záverečnom zápase E-skupiny ME proti Ukrajine stačiť na postup do osemfinále aj nerozhodný výsledok.

Naopak, ich súperovi nemusia ani štyri body zaručiť miestenku vo vyraďovacej fáze, keďže všetky štyri tímy v "éčku" vrátane Slovenska a Rumunska majú na konte zhodný počet 3 body a existuje veľa alternatív na konečné umiestenie. Ukrajinci v prípade remízy v oboch stredajších zápasoch budú mať pri rovnosti štyroch bodov najhoršie skóre zo všetkých.

Belgičania vstúpili do šampionátu prehrou 0:1 so Slovenskom, no v druhom zápase zdolali Rumunsko 2:0. "Bude to ťažké. Za Ukrajincami stojí celý národ, ktorého zasiahla vojna a neprežíva ľahké časy. Myslím, že hráči cítia podporu fanúšikov a chcú ich naplniť radosťou. Dajú zo seba všetko, ale to isté platí aj o nás," uviedol stopér Arthur Theate.

Aj Ukrajinci zvládli druhý zápas na turnaji, Slovákov zdolali po obrate 2:1 a rehabilitovali sa za úvodnú prehru 0:3 s Rumunskom.

Prečítajte si tiežEURO 2024 Dúbravka upozorňuje na hlavnú zbraň Rumunov: Zápas s Belgickom nám ukázal, ako hrajú

"Potvrdili, že majú silný tím. Po prehre s Rumunskom sa dokázali otriasť a ukázali mentálnu silu. Každý tím na ME má svoju kvalitu, nikto vám nedá nič zadarmo. Aj my vieme, že hrať na remízu by sa nemuselo vyplatiť. Chceme zvíťaziť. Či to bude stačiť na prvenstvo v skupine, to sa dozvieme v stredu večer," dodal Theate.

Belgičanom bude chýbať útočník Dodi Lukebakio, ktorý si odpykáva trest za dve žlté karty. Belgicko vyhrá skupinu v prípade triumfu nad Ukrajinou a v prípade, že Slovensko nezdolá Rumunsko. Prehra s Ukrajinou a súčasne zisk bodu Rumunska ho z turnaja definitívne vyradia.

Oba tímy sa stretnú vo vzájomnom zápase prvýkrát. Pre útočníka Romana Jaremčuka bude duel s Belgickom špecifický, keďže je kmeňový hráč Club Bruggy. Minulú sezónu strávil na hosťovaní vo Valencii, ale belgickú ligu dobre pozná, odkrútil si v nej päť sezón v Gente a Bruggách.

"Je to súťaž, v ktorej dostávajú priestor mladí hráči. Aj ja som tu dostal šancu v Gente a vďaka pôsobeniu v tomto klube som sa dostal na ME 2020. Belgický tím veľmi dobre poznám. Disponuje obrovskou ofenzívnou silou a zdolať ho bude ťažké. Dúfam, že streda bude náš deň. Tlak je na súperovi, ktorý je favorit nielen našej skupiny, ale aj celých majstrovstiev," citovala Jaremčuka stránka uefa.com.

Streda 26. júna, 18.00 h - E-skupina, 3. kolo /Frankfurt Arena/

Slovensko - Rumunsko
Rozhodcovia: Siebert - Seidel, Foltyn (všetci Nem.)

Predpokladané zostavy

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda - Schranz, Boženík, Haraslín

Rumunsko: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu - R. Marin, M. Marin, Stanciu - Man, Dragus, Mihaila

Streda 26. júna, 18.00 h -E-skupina, 3. kolo /MHPArena, Stuttgart/

Ukrajina - Belgicko
rozhodca: Anthony Taylor (Angl.)

Predpokladané zostavy:

Ukrajina: Trubin - Tymčyk, Zabarnyj, Svatok, Matvijenko, Mykolenko - Cygankov, Šaparenko, Bražko, Mudryk - Jaremčuk

Belgicko: Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen, Theate - Tielemans, Onana, De Bruyne - Doku, Lukaku, Bakayoko

Tabuľka E-skupiny:

1. Rumunsko2 1 0 1 3:2 3
2. Belgicko2 1 0 1 2:1 3
3. SLOVENSKO2 1 0 1 2:2 3
4. Ukrajina2 1 0 1 2:4 3

Viac o téme:SlovenskoBelgickoUkrajinaRumunskoEURO 2024

  • Autor: © Zoznam/
  • Zdroj: TASR
EURO 2024 Absolútna rarita v našej skupine! Za akých okolností Slováci postúpia do osemfinále? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5858

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.