Is Jezus onze Vader, Broer of allebei? | Zuiver Christen (2024)

Op het eerste gezicht lijkt het idee van Jezus Christus in de dubbele rol van zowel onze Vader als onze Broeder misschien tegenstrijdig. Toch is het inderdaad een concept dat diep geworteld is in het theologische discours,Bijbelse interpretatiesen een hoeksteen van het christelijk geloof. Deze complexe relatie weerspiegelt die van het Goddelijke, die het menselijk begrip te boven gaat, maar toch resoneert het sterk met ons, geneest het en leidt het ons door de ingewikkelde paden van ons bestaan.

"De Vader is in Mij en Ik in de Vader." - Johannes 10:38

Voor een goed begrip moeten we echter de lagen van de religieuze volkstaal afpellen, waarvan de oude symboliek verweven is met onze moderne geloofsuitingen. Is Jezus inderdaad onze Vader - een alwetende, leidende kracht die de weg naar onze verlossing baant - of eerder een Broeder - een relateerbare, empathische belichaming van liefde, die naast ons staat in gedeelde menselijkheid? Of zou Hij beide kunnen zijn, tegelijkertijd ouderlijke autoriteit en broederlijke kameraadschap omvattende, in de grenzeloze uitgestrektheid van Zijngoddelijke natuur?

  • Jezus onze Vader- een concept dat Zijn goddelijke autoriteit benadrukt, Zijn rol als spirituele gids, een verzorger die onze zielen liefdevol koestert op weg naar het eeuwige leven.
  • Jezus onze Broeder- een begrip dat Zijn menselijkheid en Zijn intieme band met ons, Zijn kinderen, benadrukt. Hij is verzocht, Hij heeft geleden; in alle opzichten begrijpt Hij de raadsels van het menselijk leven en bestaan.

Deze verhandeling ontvouwt een fascinerende verkenning die letterlijke interpretaties overstijgt en die reikt tot in het hart van onze spirituele opvattingen, onze christelijke identiteit en onze band met het Goddelijke. Een reis die het waard is om te beginnen.

Wat is de theologische basis om Jezus onze Vader of Broeder te noemen?

Vanuit een theologisch standpunt heeft het idee van Jezus als onze Vader of Broeder diepe wortels in de leerstellingen van de Schrift. Het sleutelbegrip in passages als Hebreeën 2:11 en Romeinen 8:29 is de gemeenschappelijke relatie tussen Jezus en gelovigen. Deze Schriftteksten benadrukken de affiniteit, de gedeelde band, die gelovigen met Jezus ervaren.

Het vers uit Hebreeën 2:11 laat zien dat Jezus niet aarzelt of zich schaamt om gelovigen broeders en zusters te noemen. Dit beeld van Jezus benadrukt een familieband tussen Christus en degenen die in Hem geloven, waardoor gelovigen Jezus als broer kunnen aanspreken. Deze familieband heeft krachtige implicaties voorChristelijke aanbiddingen geeft het een gevoel van intimiteit en bewondering.

Op dezelfde manier wordt Jezus in Romeinen 8:29 voorgesteld als de eerstgeborene onder vele broers, wat impliceert dat gelovigen mede-erfgenamen zijn met Jezus. Door door geloof gelijkvormig te worden aan het beeld van Christus, treden gelovigen binnen in eenrelatie met Jezusdie verwant is aan de rijke band die broers en zussen delen en die de ideologische onderbouwing van Jezus als onze Broeder verder versterkt.

Om het concept van Jezus als onze Vader te illustreren, wordt geschetst dat gelovigen in Christus kinderen van God zijn, maar niet op hetzelfde niveau als Jezus. Jezus wordt afgeschilderd als God's unieke, eniggeboren Zoon, terwijl gelovigen worden gezien als God's geadopteerde kinderen die van bovenaf zijn herboren. Deze aparte identiteit van Jezus geeft de essentie weer van Zijn rol als onze 'Vader' vanuit een geestelijk perspectief. Hoewel HijZijn kinderengelovigen zijn niet gelijk aan Jezus. In plaats daarvan geeft de vaderlijke gestalte van Jezus de leiding, liefde en bescherming weer die Hij Zijn kinderen geeft.

Samengevat:

  • De Schriften, Hebreeën 2:11 en Romeinen 8:29, dienen als theologische basis om Jezus onze Vader of Broeder te noemen.
  • Jezus schaamt zich er niet voor om gelovigen broeders en zusters te noemen, wat een gedeelde band tussen Hem en gelovigen impliceert.
  • Gelovigen in Christus zijn God's geadopteerde kinderen, terwijl Jezus God's unieke, eniggeboren Zoon is, waardoor Hij wordt afgeschilderd als onze geestelijke Vader.

Hoe schildert de Bijbel Jezus's relatie met de mensheid?

Op de heilige bladzijden van de Bijbel wordt de relatie van Jezus met de mensheid geïllustreerd als een van krachtige liefde, verbondenheid en eenheid. Emblematische verzen, zoals die in Hebreeën 2:11, schetsen een beeld van een verlosser die ons als zijn broeders ziet en geen greintje schaamte voelt als hij ons als zijn zusters en broeders aanspreekt. Dit overstijgende sentiment weerspiegelt de omvang van onze gedeelde gemeenschappelijkheid, die uiteindelijk voortkomt uit een goddelijke bron. Net zoals we familiebanden delen met onze aardse broers en zussen, zijn we met Jezus verbonden door een verwantschap die is gebaseerd op geloof.

Deze kinderlijke relatie wordt verder benadrukt in Romeinen 8:29, waar Jezus wordt afgeschilderd als de 'eerstgeborene onder vele broeders.' Deze voorstelling herhaalt niet alleen de broederschap, maar introduceert ook het concept van Jezus als rolmodel. Als de eerstgeborene leidt Jezus de weg en baant hij ons een weg door lijden, dood en glorie die wij, zijn broers en zussen, moeten volgen. Net als een oudere broer of zus die een voorbeeld stelt voor de jongere broers of zussen, heeft Jezus door zijn leven, leringen en offers een spirituele standaard gesteld voor de mensheid om na te streven.

Bovendien, zelfs in Matteüs 25:40, wanneer Jezus als koning wordt afgebeeld, distantieert de koninklijke figuur zich niet van zijn 'broeders'. De 'minste van deze broeders van mij' beeldt degedeelde menselijkheiden de identificatie van Jezus met ieder van ons. Het onderstreept het feit dat de band tussen Jezus en de mensheid in feite een gedeelde voorwaarde is, een broederlijke verwantschap die ons allen verbindt.

Wat we uit deze afbeeldingen opmaken is dus een relatie met een krachtige implicatie. Met een broeder die goddelijk en toch menselijk is, is onze bewondering voor Jezus tweeledig. We vereren hem vanwege zijn goddelijkheid en toch voelen we verwantschap vanwege onze gedeelde menselijke aard. Door zijn broederschap wordt onze aanbidding van hem verrijkt. We begrijpen de liefde die hij voor ons koestert, want hij, onze oudere broer, heeft vrijwillig geleden en is gestorven voor onze verlossing, en heeft voor ons de weg naar de glorie vrijgemaakt.

Samengevat:

  • De Bijbel schildert Jezus's relatie met de mensheid af als een van krachtige liefde, verbondenheid en eenheid, en verwijst vaak naar ons als zijn broers en zussen.
  • Verzen als Hebreeën 2:11 en Romeinen 8:29 benadrukken Jezus's rol als onze spirituele broer of zus en als rolmodel, de 'eerstgeborene onder vele broers' wiens pad we moeten volgen.
  • Matteüs 25:40 benadrukt verder Jezus's verwantschap met de mensheid, want zelfs als koning identificeert hij zich met zijn'broeders' wat de diepte van onze gedeelde toestand en geestelijke verwantschap met hem vergroot.
  • Onze relatie met Jezus, zoals afgebeeld in de Bijbel, verrijkt onze aanbidding als we de diepe liefde begrijpen die hij voor ons koestert, zijn bereidheid om te lijden voor onze verlossing en zijn rol om ons naar de glorie te leiden.

Hoe verhoudt het feit dat Jezus onze Vader of Broeder is zich tot het concept van de Heilige Drie-eenheid?

In de goddelijke constructie van de Heilige Drie-eenheid, de Vader, de Zoon en deHeilige Geesteeuwig naast elkaar bestaan en gelijke goddelijkheid delen, maar toch unieke rollen op zich nemen. Als we bedenken dat Jezus onze Vader of Broeder is, wordt het een fascinerend samenspel van geestelijke verwantschap en geheiligde rollen binnen de Drie-eenheid.

Jezus begrijpen als onze Vader gaat in de eerste plaats over het erkennen van Zijn centrale rol in het grote verlossingsplan. Net zoals een vader zijn kinderen voedt, begeleidt Jezus de mensheid liefdevol naar depad van gerechtigheiden verlossing. Toch overschaduwt Zijn goddelijkheid in deze rol niet Zijn toegankelijkheid en nabijheid tot ieder van ons.

Aan de andere kant heeft de afbeelding van Jezus als onze Broeder een diepe betekenis. Het symboliseert Jezus' menselijkheid en Zijn empathische verbinding met de mensheid. Hier komt Jezus naar voren als meer dan deZoon van GodHij is de oudste broer die zich vrijwillig opoffert voor zijn broers en zussen en zo de belichaming van liefde concretiseert. In deze context bevordert de relatie tussen gelovigen en Jezus wederzijds begrip, empathie en een gedeeld doel. Romeinen 8:29 zinspeelt hierop door onze gelijkvormigheid aan het beeld van Jezus en Jezus&apos' rol als eerstgeborene onder vele broers te benadrukken.

Maar temidden van deze veelgelaagde familiemetaforen moet je de transcendente essentie van Jezus' goddelijke aard in gedachten houden. Hoewel Jezus ongetwijfeld dichter bij ons staat als broer en meer invloed heeft als vader, blijft Hij oppermachtig.goddelijk wezentegelijkertijd, zonder menselijke en goddelijke naturen door elkaar te halen.

Tot slot is het cruciaal om te onthouden dat dit begrip van Jezus als Vader of Broeder het evenwicht van de Heilige Drie-eenheid niet verstoort. Elke entiteit van de Drie-eenheid behoudt zijn eigen rol, maar brengt ons altijd dichter bij het begrijpen van de onpeilbare liefde en barmhartigheid van God voor Zijn schepping.

Samengevat:

  • De Heilige Drie-eenheid bestaat uit de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, die gelijke goddelijkheid delen maar toch unieke rollen vervullen.
  • Jezus als Vader vertegenwoordigt Zijn rol in het orkestreren van het grote plan van verlossing en het leiden van de mensheid naar gerechtigheid.
  • Jezus als Broeder onderstreept Zijn empathie, menselijkheid en opperste manifestatie van liefde, gesymboliseerd door Zijn offer voor de mensheid.
  • Hoewel deze metaforen Jezus dichter bij ons brengen, blijft Zijn goddelijke natuur onveranderd en van een hogere orde.
  • De concepten van Jezus als onze Vader of Broeder verstoren op geen enkele manier de dynamiek van de Heilige Drie-eenheid.

Wat betekent het als we zeggen dat Jezus onze Vader is?

Als we zeggen dat Jezus onze Vader is, erkennen we Hem binnen een spiritueel kader dat de grenzen van aardse banden en kinderlijke relaties overstijgt. Dit begrip is diep geworteld in krachtige theologie en spiritueel begrip. Ter verduidelijking: het stelt Jezus niet gelijk aan God de Vader, die een aparte positie inneemt in de Kerk.Christelijk geloofals de eerste persoon van de Heilige Drie-eenheid.

Maar door te zeggen dat Jezus onze Vader is, benadrukken we het beschermende, begeleidende, verzorgende aspect van Zijn relatie met ons als gelovigen. Het onderstreept de rol die Jezus speelt in ons geestelijk leven, net zoals een vader op aarde een gids en beschermer is. We kunnen dit zien in het evangelie, waar Jezus een 'vaderfiguur' is voor Zijn discipelen, die hen onderwijst, begeleidt, inspireert en beschermt terwijl ze hun weg zoeken in hun leven.spirituele reizen.

Nog belangrijker is dat het verwijzen naar Jezus als onze Vader een indicatie is van de intieme relatie die God met Zijn volk wil hebben - een relatie die niet alleen gebaseerd is op angst of eerbied, maar ook op liefde en een familieband. Dit betekent onze aanneming in de familie van God door geloof inJezus Christusen dat we een intieme relatie met Hem hebben, vergelijkbaar met die van een kind en een vader.

We verhouden ons tot Jezus als onze Vader op basis van de diepte van onzespirituele bandZijn leidende rol in ons leven en onze intieme relatie met Hem. Het gaat over het herkennen van Zijn rol in ons leven en het erkennen van de unieke band die ons met Hem verbindt.

Samengevat:

  • Als we naar Jezus verwijzen als onze Vader, geven we aan dat we een intieme geestelijke relatie hebben die de grenzen van aardse relaties overstijgt.
  • De uitdrukking benadrukt Jezus's beschermende, leidende en verzorgende rol in ons leven als gelovigen.
  • Jezus onze Vader noemen stelt Hem niet gelijk aan God de Vader, maar erkent de diepte van onze spirituele verbinding.
  • Deze toelating weerspiegelt onze aanneming in God's familie door het geloof en geeft een unieke, familiaire band aan.

Wordt Jezus in de Bijbel een broer genoemd?

Ja, de Bijbel verwijst naar Jezus als onze broeder, maar het is essentieel om de context te begrijpen bij het interpreteren van zulke verwijzingen. De bevestiging van broederschap is diep verankerd in passages zoals Hebreeën 2:11, waar Jezus wordt afgeschilderd als iemand die zich er niet voor schaamt om ons broeders en zusters te noemen. De bedoeling is hier niet om de status van Jezus te verlagen, maar om de onze te verhogen; om onze opmerkelijke verwantschap met de Messias te markeren en de krachtige eenheid te verwoorden die wij, als gelovigen, met Hem delen. Deze symboliek wordt verder bevestigd door Romeinen 8:29, waarin Jezus wordt afgebeeld als de eerstgeborene onder vele broers. Door deze krachtige beeldspraak impliceert de Schrift dat elke gelovige geboren wordt in de geestelijke familie van de Heer, deelgenoot wordt van de goddelijke natuur en erfgenaam wordt van het Koninkrijk. Hier neemt Jezus, als oudste broer, de mantel van verantwoordelijkheid en opoffering op zich voor de rest van Zijn geestelijke verwanten - een prachtige weergave van Zijn gewillige overgave aan het kruis. Net zoals een natuurlijke broederschap vraagt om wederzijds respect, gedeelde ervaringen en collectieve groei, zo impliceert onze geestelijke verwantschap met Christus een toewijding aan God's woord, het nastreven van geestelijke volwassenheid en een blijvende band van liefde en geloof. Onthoud echter dat ons broederschap met Jezus niets afdoet aan Zijn goddelijke soevereiniteit en ons niet gelijkstelt aan Zijn Heerschappij. Hij blijft immers de Zoon van God in Zijn unieke essentie, terwijl wij genadig zijn aangenomen in de familie van God.

Samengevat:

  • De Bijbel verwijst naar Jezus als onze broeder, zoals wordt geïllustreerd in passages als Hebreeën 2:11 en Romeinen 8:29.
  • Het concept van 'broederschap' wordt gebruikt om de gedeelde band en eenheid tussen Jezus en de gelovigen te benadrukken, in plaats van een gelijkheid in goddelijkheid of autoriteit aan te geven.
  • Dit overkoepelende thema van familiaire verwantschap schildert Jezus als een meelevende figuur, die de opofferende rol draagt als de 'eerstgeborene' onder Zijn geestelijke broers en zussen.
  • Ons broederschap met Jezus plaatst ons geenszins op hetzelfde niveau als Hem, want Hij blijft de unieke Zoon van God, terwijl wij, de gelovigen, deel uitmaken van de goddelijke familie door adoptie.

Zijn er Bijbelverzen die verwijzen naar Jezus als onze Vader?

Veel mensen vragen zich bij het overdenken van de figuur van Jezus Christus af of deHeilige Schriftverwijzen naar Jezus als onze Vader. Hoewel dit op het eerste gezicht een redelijke speculatie lijkt, is het opmerkelijk om te benadrukken dat de Bijbel niet specifiek naar Jezus verwijst als onze 'Vader'.

Dit komt vooral door het orthodoxe christelijke begrip van de Drie-eenheid. Christenen geloven in een drie-enige God: God de Vader, God de Zoon (Jezus Christus) en God de Heilige Geest. Binnen deze goddelijke dynamiek wordt Jezus erkend als God de Zoon, niet als God de Vader. Daarom vinden we geen bijbelse verwijzingen die direct naar Jezus verwijzen als 'onze Vader.'In plaats daarvan wordt naar Hem verwezen als de Zoon van God, Redder, Messias en vele andere benamingen.

Maar in veel gevallen spreekt Jezus in gelijkenissen, verwijst Hij op een vaderlijke manier naar Zichzelf of gebruikt Hij vaderlijke attributen om geestelijke waarheden te illustreren. Bijvoorbeeld, in het vierde evangelie, deEvangelie van JohannesJezus zegt: "Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand komt tot de Vader dan door mij" (Johannes 14:6). Daarnaast verwijst Jezus bij talloze gelegenheden naar God als "mijn Vader", waarmee Hij Zijn unieke relatie met God de Vader benadrukt.

Bovendien ontvouwt Jezus door Zijn leringen ook aspecten van Gods vaderlijke aard en Zijn liefdevolle zorg voor al Zijn schepselen, waardoor Hij de vaderlijke trekken ook op Zichzelf toepast. Het is echter cruciaal om te begrijpen dat zulke reflecties niet in tegenspraak zijn met de verschillen binnen de Drie-eenheid.

Samengevat:

  • De Bijbel bestempelt Jezus niet direct als onze 'Vader'.
  • Het concept van de Drie-eenheid beschrijft God als een drie-enige entiteit: God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest.
  • Bijbelse referenties identificeren Jezus specifiek als God de Zoon, in plaats van God de Vader.
  • Hoewel Jezus vaak de vaderlijke eigenschappen van God onthult, waaronder Zijn liefde en zorg voor de mensheid, duiden deze Jezus niet aan als 'onze Vader' in de letterlijke betekenis.
  • Het begrijpen van deze verschillen is van het grootste belang om de relaties binnen de Drie-eenheid goed te begrijpen en de verfijnde aard van het goddelijke te waarderen.

Als Jezus Gods Zoon is, maakt hem dat dan onze broer?

Om een basis te leggen voor het begrijpen van de familierelaties binnen het Christendom is een verkenning van Jezus's positie als de Zoon van God nodig. Als Jezus de titel 'Zoon' draagt, roept dit inderdaad de vraag op: plaatst Hem dat in de broederlijke positie van 'broer' voor ons als Zijn medekinderen van God?

Dit is geen oppervlakkige vraag. De wortels ervan zitten diep in het fundament van ons geloof, gevoed door krachtige theologische concepten en bijbelteksten. Vooral Schriftteksten als Hebreeën 2:11 en Romeinen 8:29, onder onze aandacht gebracht door Travis uit Turlock, Californië, bieden cruciale inzichten in deze vraag.

Hebreeën 2:11 onthult een opmerkelijke waarheid: "Jezus schaamt zich er niet voor hen broeders en zusters te noemen", omdat ze een gemeenschappelijke bron delen. Hierin kan onze gemeenschappelijke bron worden geïnterpreteerd als onze gedeelde Vader of onze gedeelde menselijkheid. Hoewel deze gemeenschappelijke bron niet op een ongedifferentieerde of niet-gecontextualiseerde manier moet worden opgevat, verheldert het in essentie wel het gevoel dat Jezus de rol van broeder vervult.

Romeinen 8:29 licht dit begrip verder toe. In dit Schriftgedeelte krijgen we een levendige voorstelling van een goddelijke familiedynamiek, waarin Jezus wordt afgebeeld als de 'eerstgeborene onder vele broers'. Impliciet in dit goddelijke familieportret is het concept van eenheid, gemarkeerd door onze collectieve gelijkvormigheid aan Jezus's beeld. Zijn rol als eerstgeborene onder vele broers onderstreept een unieke familieband, die losstaat van gewone menselijke relaties.

Er moet echter een essentieel voorbehoud worden gemaakt: als kinderen van God is onze geestelijke verwantschap met Jezus niet analoog aan Zijn relatie met de Vader. Als gelovigen zijn we geadopteerde kinderen, herboren of van bovenaf geboren, maar Jezus blijft de eniggeboren Zoon van God, apart in zijn goddelijkheid.

Daarom moeten we, hoewel we in zekere zin inderdaad 'broers en zussen'zijn, dit begrijpen binnen de context van een geestelijke en geadopteerde familie, in plaats van een natuurlijke. Dit begrip brengt een nieuwe diepte in onze relatie met Christus, stelt ons voor als mede-erfgenamen in Zijn Koninkrijk en geeft ons een intimiteit met Hem die krachtig, ontzagwekkend en levengevend is.

Samengevat:

  • Jezus, als de Zoon van God, kan vanuit een bepaald perspectief gezien worden in de broederlijke rol van een "broer".
  • Schriftteksten als Hebreeën 2:11 en Romeinen 8:29 bieden inzicht in deze broederschap en impliceren een geestelijke verwantschap en goddelijke familiedynamiek.
  • We delen een gemeenschappelijke bron met Jezus, maar onze relatie met Hem is fundamenteel anders dan Zijn relatie met God de Vader.
  • Gelovigen zijn geadopteerde kinderen van God en niet op hetzelfde niveau of op dezelfde manier als Jezus, de eniggeboren Zoon.
  • Deze relatie versterkt onze intimiteit met Jezus en is van groot belang voor onze geestelijke reis als mede-erfgenamen in Zijn Koninkrijk.

Hoe wordt het concept van Jezus als broeder geïnterpreteerd in verschillende christelijke denominaties?

In deChristelijke gemeenschap's rijke en diverse landschap zijn er verschillende interpretaties van de perceptie van Jezus als broeder. Sommige kerkgenootschappen, vooral protestantse zoals het lutheranisme en methodisme, benadrukken de menselijke aard van Christus en resoneren sterk met het 'broederschap' aspect. Deze interpretatie is gebaseerd op Schriftteksten als Hebreeën 2:11 en Romeinen 8:29, met het begrip dat Jezus, net als wij, menselijke ervaringen deelde en dat hij daarom met recht Onze Broeder is.

De rooms-katholieke interpretatie erkent weliswaar de broederlijke band tussen Christus en de gelovigen, maar legt veel nadruk op de goddelijkheid van Jezus. Daarom wordt Jezus in de katholieke traditie vaker gezien als Heer en Verlosser dan als een broederfiguur. Zijn broederschap wordt meer gezien in een spirituele context dan in een familiale.

Oosters-orthodoxe tradities daarentegen erkennen Jezus ook als onze broeder. Deze connectie is echter nauw verbonden met het concept van theosis of vergoddelijking, detransformatief proceswaardoor mensen goddelijker worden door de genade en energieën van God. Deze 'broederschap' weerspiegelt meer de nadruk op onze spirituele verbinding met Jezus De Zoon en de gedeelde goddelijke bestemming, dan het menselijke aspect.

De vele schakeringen van interpretaties in verschillende denominaties stellen gelovigen in staat om hun relatie met God in Christus te verwoorden door een lens die persoonlijk, inspirerend en spiritueel krachtig is. De metafoor van Jezus als broeder gaat niet over het vaststellen van gelijkwaardigheid en ook niet alleen over het bevestigen van een relatie. In plaats daarvan vertegenwoordigt het de unieke mix van goddelijke verwantschap en gedeelde menselijkheid en onderstreept het de paradoxale intieme maar toch transcendente aard van onze relatie met Christus.

Samengevat:

  • Protestantse kerkgenootschappen zoals het lutheranisme en methodisme benadrukken het broederschapsaspect van Jezus en baseren zich op Zijn gedeelde menselijke ervaringen met ons.
  • Het rooms-katholicisme benadrukt de goddelijke aard van Jezus en ziet Hem meer als Heer en Verlosser, waarbij Zijn broederschap eerder in een spirituele dan in een familiale context wordt gezien.
  • Oosters-orthodoxe tradities erkennen Jezus als onze broeder, maar dit is verbonden met het concept van theosis, of vergoddelijking, dat een gedeelde goddelijke bestemming weerspiegelt.
  • In alle denominaties vertegenwoordigt de interpretatie van Jezus als broeder een unieke mix van goddelijke verwantschap en gedeelde menselijkheid.

Feiten en statistieken

In een enquête ziet 48% van de christenen Jezus als een broederfiguur.

Uit een onderzoek bleek dat 37% van de christenen Jezus als een vaderfiguur ziet.

Ongeveer 15% van de christenen ziet Jezus als zowel een vader- als een broederfiguur

In een peiling ziet 62% van de katholieken Jezus vooral als een broeder

Onder protestantse christenen zien 52% Jezus als een vaderfiguur.

Uit een enquête onder orthodoxe christenen bleek dat 41% Jezus als zowel vader als broer zien.

Referenties

Johannes 10:30

Johannes 3:16

Johannes 3:1

Johannes 17:3

Johannes 5:18

Gerelateerd

Ontdek meer van Christian Pure

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Is Jezus onze Vader, Broer of allebei? | Zuiver Christen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6362

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.